2.jpg

SECTORNIEUWS 20/12/2018

Belgische en Nederlandse laureaten NATO Innovation Challenge 2018

Op 12 november werden in Berlijn de twee laureaten van de NATO Innovation Challenge 2018 gehuldigd: de DroneCatcher van Delft Dynamics (Nederland) en Spartiath van ALX Systems (België).

De DroneCatcher is een antidrone-drone die een ongewenste drone beschiet met een pistool dat geladen is met een vangnet en die vervolgens afvoert naar een veilige locatie of (bij overgewicht) met een parachute laat landen. Zowel de soft- als hardware van het DroneCatcher systeem zijn op maat ontwikkeld door Delft Dynamics, dat voor het project de steun kreeg van de Nederlandse Marechaussee, politie en justitie.

Spartiath is een van de meest geavanceerde oplossingen in de strijd tegen UAV-terroristen. De applicatie is gericht op drone-interceptie, wat betekent dat het bureau dat de surveillance uitvoert over gespecialiseerde radars beschikt om een gebied te bewaken. Wanneer een verdachte drone wordt gedetecteerd, activeert het systeem automatisch een strategisch geplaatste drone die in de achtervolging gaat. De applicatie tilt de automatische beveiliging van aanslaggevoelige plaatsen naar een hoger niveau.

Volgens Grand View Research zal de markt voor antidrone-oplossingen in 2024 meer dan 2 miljard euro bedragen.

www.delftdynamics.nl

www.alxsys.com

De DroneCatcher. Foto Delft Dynamics