SECTORNIEUWS 01/07/2020

Leidraad voor testen van verplaatsbare gascilinders in brandbestrijdingssystemen

De Extinguishing Sectie van Euralarm heeft een leidraad gepubliceerd over de belangrijke aspecten bij de periodieke keuring van cilinders van gasvormige brandblussystemen en in het bijzonder met betrekking tot hydrostatische tests. De leidraad is bedoeld om enkele kritische punten te identificeren, die vaak niet volledig worden begrepen. De leidraad bevat geen volledige beschrijving van de processen voor het testen of verwerken van de cilinders.

Verplaatsbare cilinders in het kader van de TPED (Transportable Pressure Equipment Directive) en de ADR (European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road) moeten periodiek worden getest met het oog op hercertificering. In het nieuwe Euralarm-document wordt ingegaan op het belang van procedures voor de periodieke keuring en de daaropvolgende hervulling van de cilinders. Het document is een leidraad voor de lezer om ernstige veiligheidsproblemen bij hydrostatische tests te vermijden.

De leidraad is bedoeld voor het testen van gascilinders van naadloos staal, naadloze aluminiumlegering en gelast koolstofstaal volgens respectievelijk EN 1968:2002, EN 1802:2002 en EN 1803:2002. Aspecten die in de leidraad aan bod komen zijn vochtregulering, het hergebruik van cilinderkleppen en de hercertificering van cilinders. Een nuttige checklist maakt deel uit van het document. De checklist omvat de belangrijkste stappen om de veiligheid van de cilinders tijdens de periodieke inspectieprocessen en tijdens het achteraf vullen te waarborgen.

www.euralarm.org